onsdag 14 juli 2010

Byggfelsförsäkring.. för vem?

Enligt lag (Lag (1993:320) om byggfelsförsäkring m.m.) så krävs en byggfelsförsäkring vid nybyggnad av småhus men även vid vissa andra större bygglovspliktiga ärenden.

MEN, försäkringen täcker inte eget arbete! Dvs, alla de arbeten som vi själva utför kommer inte att täckas av försäkringen. Så vi får betala en dyr premie (i vårt fall ca 30-40 000 kr!!) men har inte möjlighet att utnyttja den fullt ut.

Det finns några bolag som tecknar dessa försäkringar och de har sina "fasta avgifter". Tyvärr är det för få bolag som tecknar dessa, så konkurrensen fungerar inte..

De delar som utförs av registrerade bolag kan försäkras - men vad jag erfarit hittills kan du enbart teckna en försäkring per objekt. Det innebär att du då måste ha handlat upp samtliga entreprenörer för hela bygget innan du kan teckna försäkringen... Och hur vanligt är det? Du får dessutom inte starta bygget förrän försäkringen är tecknad och kan uppvisas på ett byggsamråd med kommunen.

Fortsättning följer i denna fråga..

//ASE

Bygglovet utskrivet

Så kom då bygglovet nerdimpandes i brevlådan.. nu är det på riktigt!

Men med den här värmen som vi har kan vi inte annat än fundera på om vi inte ska ta och komplettera lovet med en ansökan om pool...
Om vi inte bygger den så är det ju inte hela världen, men om vi får in den i budgeten.. så kommer det vara grymt mycket värt att ha haft med den från början!

Så jag ska nog ägna dagen på stranden åt att fundera på en pool.. drömma mig bort..

//ASE

lördag 10 juli 2010

Huset beställt och bygglov klart

Nu börjar resan!

I fredags ringde bygglovshandläggaren och meddelade att det inte fanns några avvikelser, och därmed skulle han skriva ut bygglovet. Om han skulle hinna innan dagens slut var fortfarande oklart och jag lyssnade inte längre utan blev så lycklig att jag hoppas upp och ner på kontoret..

Senare på eftermiddagen slutförhandlade jag med husleverantören och huset är därmed beställt! Nu är det bara att köra!!

Ja, vi ska alltså bygga hus! Från att ha ägnat oss åt mer eller mindre strategiska lägenhetsrenoveringar är det nu dags för elddopet... att bygga vårt eget hus! Båda är intresserade och hyfsat kunniga både praktiskt och teoretisk gällande byggande - dock är tiden vår största fiende. Det betyder att det mesta ändå kommer att göras av någon annan än oss...

För att bolla idéer, få synpunkter på våra val samt att kunna minnas resan tänkte jag delge den här. Hoppas att du som läser detta har någon glädje av det och ger lite feedback!

Nu kör vi!

//ASE