onsdag 29 september 2010

Berget tittar fram...

Nu har vi schaktat i snart en vecka och det börjar verkligen synas hur tomten kommer att se ut sedan.
Nedan syns den nya gargeuppfartens placering. Vägen som skymtar är kommunens gata och den grusade ytan som syns längst till vänster är en provisorisk "p-plats" för maskinerna. Röret som sticker upp är en spolbrunn för avloppledningen.


Mot andra sidan av tomten, upp mot tomtsäljar-grannen har vi skrapat fram berget. Det innebär att tomten blivit mer plan och därmed får bättre (tycker vi) förutsättningar för att kunna användas till olika aktiviteter.. tex fotboll :-)

 

Jag drömmer mig direkt bort kring en uppsjö med stenpartiväxter som kommer trivas i bergsluttningen och i de små fickorna i berget upp mot grannen. Det är kanske lite svårt att se i bilden, men snart är maskinerna borta och då går det nog att fota tydligare.

//ASE

fredag 24 september 2010

Schaktning påbörjad

Nu händer det grejer! Eller så är det bara vi som tycker det :-)

Igår torsdag började schaktningsarbetena och redan idag tycker jag att de kommit långt. Vi har skrapat berget på baksidan och kommer att dra ner dessa massor för att fylla ut nedre delen av tomten. Alltså, för att förklara lite....

I vänstra hörnet på bilden nedan är det en bergsluttning som vi nu gräver fram. Den blir gränsen mot tomtsäljar-grannen (som för övrigt också ska bygga nytt hus). Till höger i första bilden ser man ett vitt staket, som är gränsen mot andra grannen. Vi kommer att ha en ny marknivå på ungefär samma nivå som staketet.



Här nedan ser man den schaktbotten som de nu grävt upp. Här kommer det att vara en hel del vatten i nuläget eftersom grunvattenytan ligger ca 50 cm under nuvarande marknivå. Staketet skymtas i bakgrunden och därmed nya marknivån. Vi kommer att fylla upp ytan under huset med kross för stabiliteten. Dessutom dräneras såklart hela grunden och även delar av tomten.


Mot tredje grannen (bruna garaget) är det ännu så länge inte påbörjat så mycket schaktning. Här kan man se vår nya spaavdelning :-)  Skämt åsido så är det väldigt mycket vatten är nu... vassen trivs! Efter att vi schaktat upp lera och fyllt med kross kommer vattnet att ligga långt under huset. Dessutom bygger vi en stor stenkista som sväljer massor av vatten i den väg som hamnar framför bruna garaget i bild. Den vägen leder upp till tomtsäljar-grannen.


//ASE


onsdag 22 september 2010

Utstakning och elprojektering

Som första steg har det idag utstaktas på tomten.. dvs, några fina röda pinnar har satts upp mitt i vattenpölarna för att markera ungefärligt läge på schakten.


Så det betyder nog att de imorgon kommer att börja schakta :-)

Olle träffade elfirman imorse och gick igenom våra elritningar. Vi har ritat detta själva så det var lite nervöst om de skulle bli sågade. Men det gick bra. Några saker att kolla upp var om vi t ex ska ha ljusrelä på utomhusbelysningen och placeringen av den invändiga elcentralen.

//ASE

Fler bilder från spadtaget

Här kommer ytterligare en bild från vårt spadtag! Tjohoo, nu kör vi!!


//ASE

söndag 19 september 2010

Fyndhörnan

Till vårt nya hus har vi planerat länge och väl.. och innan det nu blir dags för oss att börja bygga så passar vi på att åka runt på alla byggvaruhus och leta i Fyndhörnan.

Resultaten hittills är mycket bra och vi har lyckats köpa en hel del grejer - som vi redan bestämt att vi ska ha - men till reducerat pris. Tid är ju pengar och i detta fall har det visat sig vara "mindre pengar" :-)

Konsekvenserna blir dock att vi alltid hamnar i "familjen Taikon" när vi ska försöka ta oss hem och har baxat in alla grejer i bilen...


Olle får knappt plats med huvudet för att duschväggen behövde utrymme ... :-)

Hittills har vi betat av duschvägg, toalettstolar, kylskåp, frys, ugn, bastudörr och en del stommar till köket. Summerat har vi nog sparat ca 40 % på att ha möjlighet att åka runt och leta lite!

Så, fyndhörnan nästa!

//ASE

Första Spadtag!!

Nu är vi igång! 

I helgen hade vi ett första spadtag - symboliskt - och firade detta med vänner och familj. Vädret var dock inte helt pålitligt och efter några korvar blev det ett raskt avslut!



Spaden med dubbelfattning är perfekt för detta ändamål och vi hjälptes åt att gräva första hålet! Nu i veckan kommer mer effektiva redskap fr att starta gräva ordentligt!

Men nu är vi på gång!!

/ASE



måndag 6 september 2010

Nätanslutning

För att huset ska fungera är det lämpligt med ström.. det vill säga att huset måste anslutas till nätet för el.. I vårt fall är det Fortum som är nätägare och därmed har monopol på att sälja anslutningar. Vilket de utnyttjar!!


Anslutningskostnaden skenar iväg och vi har inget val än att vara glada och betala.. suck..

Utöver detta trista besked så krävs det en behörig elektriker för anslutningen. Det är ju visserligen bra, så att det fungerar ordentligt. Men vi får inte ens skicka in ansökan utan underskrift från en behörig installatörsfirma. Så nu blev det genast bråttom att handla upp en elektriker.

Nåja, vi kämpar vidare..

/ASE

onsdag 1 september 2010

Markentreprenör klar

Nu har vi kommit överrens med en entreprenör som skall göra hela grovplaneringen samt grundplattan. Inte den billigaste men förhoppningsvis en som är bra! Vi har i alla fall fått bra kontakt med honom plus två st oberoende positiva referenser. Skönt!

Han lovade att klara tiden vilket var en viktig faktor.. nu ska bara kontraktet bli färdigställt!

Puh.. nu känns det bättre :-)

//ASE