måndag 27 december 2010

Sista väggen uppreglad

Vilken skillnad det är att få bygga hela dagar! Idag startade vi med att göra klart väggen mot vardagsrummet inne i tvättstugan. Imorgon kommer rörmokaren och ska montera upp konsol för vattenmätaren och på onsdag kommer kommunens VA-enhet för att koppla in vattenmäatre och slå på vattnet!


Trots lätt trötta ögon är det lyckliga byggare som firar att sista väggen på övervåningen är uppreglad! Milstolpe!


//ASE

söndag 26 december 2010

Nu går det undan... jullov = byggtid :-)

Nu är det jullov och det innebär att vi kan ägna massor med tid till att bygga. Och det märks skillnad när vi kan jobba flera dagar i sträck - hela dagar dessutom, inte bara kvällar.

Idag har vi satt upp de sista väggarna på övervåningen, så nu är det bara att mata på med skivor. Här kommer en bildkavalkad av status på bygnationen. 



Väggen mellan allrummet och sovrummet är upp och har skivor på sovrummets insida. Den fyrkantiga lådan som syns är fördelarskåpet till golvvrmen på övervåningen. Den skall kopplas in senare.

Allrummet mot husets baksida har fått gipsskivor. Till höger är sovrummet och till vänster är det andra sovrummet. I förgrunden kommer trappan att vara.

Dressingroom har redan fått gipsskivor. I alla fall på halva sidan.. :-) Snart kommer det att blir inredning och belysning och så fint!!

Den lilla klädkammaren mot gatan har fått reglar. Dörrhålet kan vara svår att se, men kommer att vara en väl användbar liten skrubb.

Första golvspånskivorna läggs på plats. Äntligen får jag bygga lite... inte bara såga och städa :-) Golvspånet är lite som ett pussel så det passar mig bra. När spånskivorna fästs och är färdiga kommer vi att placeras fördelningsplåtar och sedan rörslingorna.

Väggen från nedervåningen hela vägen upp til ltak på övervåningen. Väggen här kommer att gå i två plan i trapphusdelen. Det blir mycket intressant att försöka bygga den - måste kanske skaffa någon slags ställning för att komma åt.

//ASE

Kompisarna

Vå bästa kompis just nu är nog "Makita". Det är en skruvautomat som med bandad skruv underlättar enormt när vi sätter alla skivor. Vi har skruv för OSB, gips och Humid board. Det är otroligt mycket enklare att skruva upp när man bara kan mata på med skruvar. Enhandsfattning fungerar! Tricket är att ställa in den rätt så att rätt skruvlängd är inställd samt att hålla den helt rakt så att skruven kan komma in helt. Makita är helt enkelt grym!

En annan ovärdelig kompis är skruvdragaren. Vi hade en annan tidigare, men köpte en kraftigare och starkare. Och det är skillnad! Utan en bra skruvdragare skulle livet bli mycket jobbaigre som husbyggare.

Sista kompisen just nu är sågbordet och kap- och gersågen. Sågen är mycket användbar i sig, men i kombination med sågbordet blir det enkelt och snabbt gjort att såga alla reglar. Och det blir ju ett gäng reglar... idag gjorde vi faktiskt slut på alla medsända reglar på övervåningen... Det finns några kvar, men som är helt skeva.. vi får se imorgon om vi kan lyckas använda de ändå, annars får vi handla fler...

//ASE

Rörmokaren har startat

Nu senaste veckan har det hänt en del. Rörmokaren har startat och hunnit med att göra klart det mesta i badrummet på nedervåningen. Det mesta var ju redan klart sedan tidigare eftersom rören ligger under betongplattan. Men det som skall fixas är ju att dra upp på plats för blandare och toalett. Innan det går att göra klart skall vi dock flytspackla golvet och därmed möjliggöra infästning av den vägghängda toaletten.

Även på övervåningen har det hänt grejer. Spånskivan sågades upp, den som ligger överst på golvbjälklaget och sedan läggs avloppen ned mitt i bjälklaget. Golvrbunnen skruvas fast i spånskivan och hamnar på så sätt i läge. Vi kommer sedan att flytspackla även här, och fundera just nu på hur vi ska täta det ordentligt.

Fixturen ovan skall fästas i väggen och i golvet. Avloppet får inte sidodras i bjälklaget eftersom det är för stort, 110 mm. Enligt kontruktörens ritningar får vi bara göra hål som är max 80 mm stora. Detta löses "enkelt" genom att vi sidodrar avloppet i fixturen.

I väggen mot sovrummet kommer ett handfat att sitta. Vi kommer även att hantera fördelningen av tappvatte under handfatet/kommoden. Därför är det så många rör som sticker ut. Avloppet som sticker upp i golvet är till handfatet.

//ASE

tisdag 21 december 2010

Härliga badkaret äntligen vårat!!

Vi har suktat... och hoppats.. men nu är det vårat!

Ägget som vi kallar det är hela 92 brett och 182 långt! Många mysiga bad kommer avnjutas här!! Hurra! Olle som ju gillar att pruta lyckades till slut få det för ett överkompligt pris, nedprutat 82 galna %!!! That´s my man!!

//ASE

måndag 20 december 2010

Murad spis

Ja så har vi då bestämt oss... Det blir en murad lösning med en spisinsats som ersätter den "mys-pys-utan-värme-lösning" vi först tänkte på som braskamin.... vintern har väl bidragit till eftertanke så att säga...

I helgen slog vi iaf till på en spisinsats.. (halva priset såklart...) och känner oss mycket nöjda. Vi köpte även skorsten och en del plåtar. Förhoppningsvis kan vi nu montera skorstenen innan lösullen kommer - om tre dagar! Så månskensbyggarna får kanske börja göra rätt för sitt namn...


Det blev en Kastor TS-77, en insats med stor välvd lucka i glas. Det tror vi kommer att bli kanonfint. Schaktet för skorstenen är utmåttat i två plan och vi hoppas få dit det enkelt... Takarbeten väntar i med till våren och därmed inkoppling. Och sotaren måste hinna kolla innan!

På biden är det nog lite svårt att föreställa sig den färdiga lösningen, som just nu bara finns i våra huvuden - och vi hoppas att bilden därinne är lika hos båda två ;-). Men tanken är att det muras upp en konstruktion, som möjliggör vedfack undertill och sedan insatsen och sedan ett avsmalnande schakt upp till plan två. I plan två kommer sedan schaktet att vara helt inklätt och inte synas och sedan genom vinden är det också inklätt för lite skydd.

Får bidra med fler bilder när murning kommit igång!

//ASE

Månskensbyggarna

Mötte en av grannarna nu i helgen som kallade oss för månskensbyggarna eftersom det alltid lyser sent på kvällen.. Men jag tror nog att hon luras av att vintern ger oss så lite dagsljus :-)

Vi gnetar på och det går snabbt framåt. I helgen har vi hunnit med att göra klart alal väggarn för elektrikern på nedervåningen. Med att göra klart menar jag att vi tar bort och rensar innersta skiktet i vår tre-skiktsvägg på isolering så att elektrikern kommer åt för att dra sina ledningar. När han sedan är klar så stoppar vi tillbaka isoleringen och skuvar dit OSb igen. Efter det kommer gips och sedan är väggen "klar". Och detta har redan hänt i köket.. fast ingen gips ännu.. men nästan klar...

I övrgt har vi ägnat en hel del åt att göra klart badrummen för att nu är rörmokaren på ingång. Förhoppninsgvis kommer stora delar av vattenarbetena att vara klar lagom till nyår. Och det är ju toppen!

//ASE

fredag 17 december 2010

En skog med reglar...

Övervåningen står på tur att få innerväggar. Vi satte ju syllarna och hammarbanden och nu är det dags att regla upp väggrna. Vi började med det lilla sovrummet. Dörrhålet är nästan klart.

Väggen mellan sovrum 2 och badrum/bastu har täta avstånd mellan reglarna (300 mm mellan) för att badrumsväggar skall kunna bära mer vikt (kakel).

Till sist började vi med skivorna! Här en våtrumsskiva inne badrummet.

Nu är det snart helg igen och då händer det fömodligen massor, när vi får lite mer sammanhängande tid igen. Och nästa vecka kommer lösullen så att vi ska kunna sätta igång värmen ordentligt!

//ASE





tisdag 14 december 2010

Centraldammsugare och nya syllar

Så var det dags att börja med väggarna på övre plan. Vi slog ut en lina (det blå strecket som skymtas) med en snörslå. Det kan enkelt förklaras som en lina med färg på. Man drar ut linan mellan två punkter, som man redan mätt upp. Sedan håller man snöret mot marken och håller det spänt. Ena änden lyfts upp försiktigt och släpps sedan ner. Då bildas ett streck som inte förvinner så lätt. Detta streck använder man sedan för at sätta väggarna efter. Det är ett enkelt verktyg och bra hjälpmedel.
När vi slagit ut linan så insåg vi att vi måste säkra att centraldammsugaren verkligen hamnar mitt i väggen... Vilket den gjorde, men också mitt i det tänkte dörrhålet in till badrummet. Så vi fick först dra detta lite i sidled.

Vi började med att dra och montera ihop centraldammsugarens rör. Det skall "sticka upp" i väggen på övre plan och det tyckte vi skulle vara lätt. Nedan syns hålet som vi sågade upp i golvet och röret som just nu bara är en markering.
Nedan syns sidodragningen, hur vi har dragit och kopplat ihop röret. Innan det är helt klart skall det limmas ihop i alla skarvar och sedan skall det dras med en elkabel fram för att styrningen ska fungera. Det skall vi fixa imorgon innan golvet läggs tillbaka.

 Efter det kunde vi fortsätta med syllarna till väggarna. Vi hann med en halvan av övervåningen, utom en vägg... där står nämligen all gips till taket... Så halva pallen flyttade vi igår, resten idag...

 

Längtar längtar tillbaka att bygga mera!!!

//ASE

måndag 13 december 2010

Braskamin tillbaka som bubblare

Nu när det är lite drygt en vecka kvar tills lösullen skall blåsas på vinden så börjar paniken komma... har vi gjort bort oss som inte installerat en braskamin?

Och det tror vi att vi har... efter en snabb diskussion med en av el-gubbarna som schaktar som fällde kommentaren.. "det blir ju kallt om det blir strömavbrott"... och det är ju mysigt... och bra tillskottsvärme...
.
Så nu blir det lite bråttom att få fram en skorsten som kan monteras i helgen. Det stora frågetecknet just nu är om man mste ha bestämt sig för vilken kamin man vill ha för att montera skorstenen eller om det är "samma lika" så länge man vet var anslutningen sitter - dvs uppe på eller på sidan.

Hmm... undra sa flundra om gädda är fisk!? Får kolla det imorgon!

//ASE

söndag 12 december 2010

Väggarna blir fler och fler

Under veckan som gått har vi jobbat på med väggarna och med förberedelserna för våra installatörer. Väggen som syns mitt i bilden är väggen mellan kök och hall. Fönstret som syns är i köket och under det komer vi att ha diskbänken.
Här är en bild över den blivande matplatsen. Material som ligger överallt är det största problemet vi har just nu - att vi måste flytta runt en hel del. Men då håller man ju värmen :-)


Vi fixade till ett litet fikabord :-)

Nu i veckan har vår elektriker påbörjat att dra fram kanalisationen för elen. VP-rören ligger i taket och går sedan ner i väggarna. I första skedet dras rören fram till läget och sedan kommer nästa fas när kablarna dras fram och uttag och brytare monteras. Sista delen är när "plastskalen" sätts fast - vilket görs efter målning.

 
I badrummet nere och i tvättstugan är det redan framdraget. Dessutom har vi fått upp en tjusig elcentral :-)

I övrigt har vi burit upp alla spånskivor som ska ligga ovanpå bjälklaget. Med god hjälp av M kom alla skivorna uppför stegen och ut i rummet.

//ASE






Elservisen på väg fram

Nu håller Fortum på att dra fram vår elservis till huset (och förhoppningsvis även till tomtsäljargrannaens tomt så slipper de gräva upp gatan ytterligare en gång) och gatan är uppgrävd. Det röda byggskåpet är vårat så nu drar vi en kabel över vägen in till huset. Det går ganska bra, men när plogbilen kommer får vi rusa ut och dra ur sladden.

Elservisen är den kabel som går från nätbolagets nätstation och in i huset. Sedan sitter det en mätare i fasadmätarskåpet och sedan drar vi strömmen vidare i huset. När vi höll på med markarbetena så drog vi fram rör i marken, så nu är det den faktiska kabeln som de drar fram.

För att de ska kunna schakta fram sista biten så kom det ikväll en Fortum kille och la ut "grillkolspåsar" på marken. Sedan tände han eld på hela paketen, säkert 15 meters sträcka. Kolen började brinna och det var en redig brasa under ca fem minuter. När elden slocknat och bara glöden var kvar så la han tillbaka plåtarna och på så vis kommer marken och tjälen att tina under natten. Har aldrig sett detta förut men hoppas att det fungerar.. :-) Lite julstämning blev det iaf med elden!!c

//ASE

fredag 10 december 2010

Väggar blir rum

Nu börjar de uppreglade väggarna att få skivor, OSB och gips eller både och beroende på vad rummet innaför skall användas till. Det känns helt plötsligt som att rummen finns där! En härlig känsla. Det går så fort när vi nu får börja sätta upp skivorna, vlken förutom att det är kul att det händer grejer innebär att vi får mer plats att röra oss på... och att det är dags att kalla in elektriker och rörmokare.
Badrummet på nedervåningen är nu snart helt inklätt på utsidan. På insidan behåller vi det öppet - det kallas att "enkla". Det vill säga att man bara sätter skivorna på ena sidan. Det gör att man sedan kan dra alla kablar och rör som behöver på den andra sidan. När det sen är klart så isolerar man väggen (om man vill) och sen sätter man igen den - "dubblar".

Väggen mot tvättstugan kommer att vara öppen på insidan av tvättstugan för där har vi en del uttag i väggarna. Mot hallen kommer det att vara insidan i en skjutdörrsgarderob, så där enklar vi. Dörröppningen är nästan helt klar. Här händer inget mer förrän det är målat, golven är lagda och det är dags för karmarna.

//ASE



måndag 6 december 2010

Väggarna börjar komma upp

Kvällens jobb innebar att fortsätta med väggarna på nedervåningen. Vi satte upp väggreglar för WC och mellan hall och tvättstuga. Det gäller att hålla lite koll på vad som skall sättas upp på vägarna sen och därmed behöver ha en regel att fästa i. Därav täta reglar i den väggen på bilden nedan. Grym lärdom är också att med en stark skruvdragare kan även en handledsklen (som jag) vara med och skruva!

Vi byggde även dörrhålen med överliggare ovanför. Det gäller att det blir i våg så att dörrkarmen kommer in sen. På nedervåningen är dörrarna 900 mm breda, främst pga handikappkraven. Vi kommer nog att tycka att det är ganska bra när det väl är klart, men på ritningen känns det som väldigt stora dörrar... Ytterdörrarna är 1 meter breda.
Nedan kan man skymta rumsligheten som börjar synas. Till vänster i bild är väggen mellan hall och tvättstuga klar. Hitom väggen blir det längs med ytterväggen en skjutdörrsgarderob och till höger ser man nu ingången till badrummet. Det känns riktigt skoj att det börjar synas hur det ska bli. Även om det just nu känns som att rummen blir väldigt små.. Men så är det ju alltid innan det är klart..!


//ASE



Veckan som gått

Så har första byggveckan passerat och trots kylan så har vi kommit en bit på vägen.
Glespanelen sitter nu uppe på båda våningsplanen, dvs ett bärverk för innertaket. Vi har investerat i en ny fin-fin maskin för detta ändamål - en spikpistol med kompressor till. Det underlättade verkligen arbetet. På övervåningen har byggfirman gjort detta jobb, liksom satt upp ångspärren.



På vinden har vi dragit klart även för avloppsluftningen nu. Det svarta röret går vidare upp till taket och skall ha en huv där. Det grå är den del vi skarvat på för att få ner stammen till nästa våning. Röret går sedan vidare ner till en avsättning i plattan och vidare till kommunens anslutning.

En liten gångbrygga har byggarna byggt åt oss. Vi kommer sedan att komplettera med ytterligare platåer för att få plats med lite förvaring på vinden.


Sedan började det riktigt roliga... det som gör att det börjar kännas som ett hus. Vi fick börja med hammarband och reglar för innerväggar. Hammarband är den regel som ligger högst upp mot taket, på samma sätt som syll är den regel som ligger som bas på golvet. Sedan sätter man reglar däremellan coh bildar på så vis bärigheten i väggen. Utanpå detta sätter man sedan de skivor man vill ha, såsom OSB, Gips, Minerit eller våtrumsskivor.
Olle monterar upp hammarbanden för WC och tvättstuga på nedervåningen. Man kan nog skymta de tvärgående lite bredare reglarna och det är dessa som är hammarbanden. De tunnare som går längs med rummets längd är glespanelen som är bärverket till innertaket. Mellan glespanelen kommer vi nu att dra en del installationer mellan rummen, så som vatten och el.

//ASE

Vår enda vägg...

Vi har ägnat en del tid och att förbereda de väggar där vi ska ha installationer och göra dessa klart för dragningar.
Jag fick lossa på alla skruvar och helt plötsligt hade vi ingen vägg längre.. bara reglar..

När vi tagit bort den gipsskiva som var monterad på vår enda vägg och ersatt den med ett lager OSB och därefter skall gipsen på igen. Vi kommer även att sätta en skiva av Minerit på den del där det är förberett för braskamnin - för att inte ha brännbart material bakom kaminen.

Olle sätter fast OSB skivorna, som behöver skarvas för att få till takhöjden om 2,70.

Gipsbuntarna som vi köpt med i leveransen är bra att ha.. men det bli aningen trångt att komma fram :-)

//ASE

söndag 5 december 2010

Milstolpe -första väggregeln


Nu är första väggregeln på plats! Vilken milstolpe. Det är i väggen mellan hall och WC på nedervåningen! Hurra, nu är vi på gång!!

Observera gärna den höga nivån på arbetsmiljöskydd - skyddsglasögon :-)

//ASE