tisdag 22 februari 2011

Lila var det här...


Färdigmålat första vändan. Hålet som syns är platsen för golvvärmefördelaren för övervåningen. Alla rören som sticker ut är för givarna till de olika rummen. Färgen känns lite mer åt rosa (fast inte på bilden) än vad som var planen. Vi får se när det torkat om det stämmer med det vi vill ha. Det är ju lite vågat såklart, men jag tror att det kommer bli grymt bra när alla andra delar faller på plats!

I dörrhålet in mot badrumet ser man lite av kontrasten som vi är ute efter. Ska bli såå spännande att se när färgen torkat om den stämmer med planen.


Synen när jag öppnade färgburken :-)

Olle kämpar på med spacklingen. Han gör ett grymt bra men otacksamt jobb.. men när färgen väl kommer på så ser man resultatet av hans hårda slit!


söndag 20 februari 2011

Helgens arbeten

Nu har det varit helg igen och då brukar det ju hända saker. Vi har fortsatt med att spackla och slipa, och idag fick jag börja måla! Vilken lycka! Det blev ljust och fint - även om det inte täcker så bra första gången. Men känslan av att det börjar "bli fint" är värd massor just nu!!

Fixturen skall byggas in med armerad frigolit och sedan kläs med kakel. Här håller jag på att måtta in skivorna. Håltagningarna är lite trixiga att få till samt plats för skvallerrör längst ner.
 
I köket börjar passbitar och takanslutningar att bli klara. Vi har valt att inte ha någon "dammhylla" uatn bygger in skåpen ända upp till tak. Det enda som saknas nu är ventilation som skall sättas in i lådan.  

I lördags fick jag följa med tomtsäljargrannen upp i deras hus. Det var jättekul att se och jag tror att deras hus kommer att bli riktigt fint! Här ovan är en bild från deras övervåning och hur man ser "ner" på vårt hus. En riktigt fin vinterdag och huset visar sig från sin finaste sida!

Sista väggen i allrummet på övervåningen dubblades idag. Isolering och OSB och sedan satte Olle även gipsskivor. Nu är i princip alla väggar klara på övervåningen, lite runt skortstensschaktet samt för skjutdörren kvar bara.

Jenny kom och hjälpte till idag. Det var dags att börja måla. Vi började med att måla taket i badrummet. Jag gick med pensle och målade i anslutningen mellan vägg och tak samt i skarvarna medllan gipsplanken. Jenny rollade skivorna. Vilket teamwork! Vi får se när det torkat hur bra skarvarna blir, annars får vi nog foga alla skarvar innan nästa målningsvarv.
Vi fortsatte med att måla i sovrummet och fick bytas av emellanåt för att nackarna otg stryk av att "kika uppåt". Det är tungt med rollen att måla tak, trots förslängningsskaftet. Det är tungt och ganska enformigt. Men vad fint det blev!!

Efter att taket fått färg kändes rummen mycket större. Färg är riktigt bra för att lyfta rummen. OJ vad nöjd jag är! Det är bra för själen just nu med positiv energi - äntligen ett jobb som syns!

Jag fortsatte med att måla väggar och tak i dressingroom. Vi grundmålar allt med samma vita färg nu. Sedan skall dressingroom få en tjusig lila färg!


Med vita vägar kändes sovrummet både ljusare och större. Vi kommer att sätta taklister för att slippa se hur skarvarna imellan tak och vägg annars spricker. I smygarna fogar vi och hoppas att det inte ska spricka så mycket i alla fall.  
Ytterväggen målas och skillnaden är uppenbar!

Och nu är den klar! Rummet är numera stort och ljust och det känns som att det kommer att vara gott om plats. Fönstret i bild ligger i norrläge och ändå kommer det in massor med ljus. Till vänster utanför bild finns ytterligare ett fönster så ljuset kommer att kunna flöda fritt.

Fixturen skall nu kläs med frigolitskivorna. Vi limmar med "superfix" på ficturen och på små reglar som vi redan limmat på kaklet.

När skivorna är på plats så skruvade vi de i reglarna samt satte tryck på för att det verkligen skall fästa. Kakel-paketen agerar pressvikt. När detta torkat så kommer plattsättaren att sätta tätskikt på inbyggnaden samt klä den med kakel lika väggarna. Ovanpå blir det således en hylla. Den vita rutan som syns kommer att döljas av spolknappen och den måste vara stor för att kunna klara inspektion.

//ASE

torsdag 17 februari 2011

Oj oj oj... vad långsamt det går...

Nu är vi inne i en tråkig period med spackla, slipa, spackla, slipa, spackla och slipa... och det syns ju inte att det går framåt... tur att plattsättaren är på plats, så att det iaf finns något nytt att titta på varje dag. Egentligen går det ju fortfrande fort framåt, i samma tempo som förut men det är just att det inte känns som att det händer något nytt.

Här kommer de senaste bilderna från plattsättarens arbeten.


WC/Dusch på nedervåningen har nu fått golv och här är det nästan färdiglagt. Till höger i bild blir det allstå en dusch och wc rakt fram. Till vänster utanför bild blir det handfat. Svårt att uppfatta på bilden, men plattorna är ca 10*10 cm och svarta med metallic skimmer.

I badrummet på övervåningen har vi monterat fast fixturen, som är själv toalettanordningen. Denna skall nu först kläs med en skiva (våtrumsskiva av typ armerad frigolit) och därefter kläs med kakel. Inne i lådan vid golvet placeras även ett litet skvallerrör för att ev läckage ska kunna komma ut i rummet.

Kommoden i badrummet är monterad och nu saknas bara blandaren. Och alla tandborstar, smink och krämer förståss... hi hi.. nu börjar det verkligen kännas som att vi ska bo här!!

 
För att säkra att fixturen verkligen "bottnade i trä" så tog vi bort en skiva på utsidan av badrumsväggen. Med bottna så menar man att skruvarna som används för att fästa fixturen verkligen stannar kvar inne i träregeln, och inte slutar i luftutrymme. Och det var tur att vi tog bort, för med höjningen av golvet för aquapanelen så hamnade kortlingen för lågt! Men nu är det fixat och skivan tillbaka.

Olle sliter med slipningen av taket i sovrummet. Otacksamt jobb då det inte syns förrän det är målat - och då bara om det är dåligt gjort! Men nu hoppas vi att det är grundligt gjort och att slutresultatet blir kalas.


Väggarna i duschrummet vid bastun är nästan klara och golvet har fått tätskikt. Så snart vi hunnit köpa en klinkerplatta så kan golvet komma på plats.

Väggarna skymtas liksom golvet hela vägen in i bastun. Anslutningen mellan panelen och klinkern är fortfarande ett olöst mysterium... Men det kommer att lösas sig, ev med någon slags plåtlist. I värsta fall får vi riva ner panelen och sadla på ytterligare innaför.. vilket vore SUPERTRÅKIGT.....

Ormboet ovan är den blivande elcentralen. Själva centralen är på plats, eller i alla fall ramen och lådan. Dock saknas alla fack för resp grupp. Men trådarna börjar komma dit nu.. många grupper blir det!

//ASE

tisdag 8 februari 2011

Trappa

Vi behöver ju fixa en trappa... det är ännu inte beställt och den offert vi fått in är ganska dyr. Nu visste vi ju att trappa var dyrt, men det kändes som att vi skalat av det mesta av de kostandsdrivande delarna och borde kunna komma ner i pris. Vi fick igår en uppdaterad offert som är nämare oss i pris, men med en hel del "förenklingar".

Vi har tänkt oss en trapp i ask - men fick nu förslag på björk... Hur stor är skillnaden? Är björk för mjukt och risken för stötskador ökar?

//ASE

måndag 7 februari 2011

Köket börjar hamna på plats. Här monteras delar av stommen. Vi startade med hörnet och bygger sedan utåt åt båda hållen.


Schaktet i hörnet mot hallen är klart. Avloppsröret är isolerat och dolt bakom väggen.

Olle målar andra vändan i köket.


//ASE

fredag 4 februari 2011

Statusuppdatering igen

Nu har vi hållit på i snart 9 veckor och det känns att vi är inne på andra halvan... Enligt våra beräkningar är det nu kortare tid kvar till inflyttning än vi byggt !!

Köket
Lådan är byggd och väggarna som ska rama in köket är på plats. Vi har spacklat väggarna, smygarna runt fönstren och lådan. Ikväll påbörjas målningen av väggar och tak och i helgen monteras köksstommarna och köksön. Även socklar kommer på plats i samband med detta. Taket kvarstår att montera gips i liksom spackling och målning av det. I köket är det sedan en hel del pill såklart: bänkskiva (har ännu ej beställt så det kan dröja...), montage av vitvaror och inkoppling av dessa, lådor, luckor och handtag och inredning. Utöver detta så ska golvet läggas.

Matplats/Vardagsrum
Spisen är klar och elen är i princip färdigdragen i tak och väggar. Detat rum har "lägst" prioritet då ingen annan än vi ska göra detta. Vi har prioriterat de ytor där någon annan behöver komma åt. Så här kvarstår fortfarande väggskivor, OSB och gips, taket och sedan psckling, målning och golvläggning.
WC/D, plan 1
Kaklingen är klar liksom fogningen. Golvet kavrstår liksom inkoppling av WC, dusch- och tvättställsbalndare och kommod. Taket är monterat men skall spacklas och målas.
Tvättstuga
Här har ingenting hänt... Men planen är fortfarande att vi kommer att lägga golvet i två omgångar fö ratt kunna flytta runt frånluftsvärmepumpen.
Sovrummen
Elen är klar i alla sovrummen nu och två av tre är nästan helt gipsade och spackalde, både väggar oh tak. Det tredje sovrummet agerar lite upplag just nu och saknar tak än så länge. Här är det målning som står på tur och det är nog start inom kort. Både vägagr och tak kan målas, därefter spånskivor och golvvärme innan parketten läggs på.
Badrum & WC/D och bastu
Badrummet är färdigkaklat så när som på fixturen som skall kaklas in. Taket är på plats och skall spacklas och målas. Här är det inredningen kvar, att få upp ägget kan ta sin lilla stund...
WC/Dusch har påbörjats att kalas och pga plattsätatrens semester tar det nog ytterligare ett par veckor innan det är klart. Och så måste vi bestämma oss för en klinker... puh... Bastun har färdiga väggar på tre av fyra möjliga. taket kvarstår och så även mot dörren. Dörrkarmen skall monteras (och dörrhålet höjas) innan det sker. Belsyning och inredning i bastun ligegr lite längre fram - inte prioriterat.
Övriga rum.
Gipsskivor är monterade och det är spacklat i dessa rum. De kommer att hänga med på stora målningståget som startar om någon vecka. Inredningen är färdigberäknad och skall monteras så snart det är målat.
Trappa
Trappan är fortfarande inte beställd... vi har fått en offert som kändes väldigt dyr så vi arbetar vidare på lite olika fronter. Men vi är ganska säkra på vad vi vill ha i alla fall.. det är ju skönt!
Generella arbeten
Utöver de specifika rummen så är det kvar arbeten som golvläggning, lister, dörrkarmar, dörrar och foder, beslagning (dvs handtag och krokar etc), skjutdörrsgarderober skall byggas och dörrar monteras, vissa rum skall målas med färg och det skal även tapetseras. Gällande installationerna så kommer ju finliret efter att målningen är klar med att sätta dit brytarna och lampor och uttag. Och sen inredningen såklart...

Tror ni på inflyttning om 8 veckor ?

//ASE

Badrummens frammarsch

Trots fotspåren kan man skymta det färdiglagda klinkergolvet i badrummet. Plattorna är ca 300 * 600 mm och jag tycke rtat det blev jättefint. Det är lite vsårt att se hur de ser ut, men de kan enklast beskrivas som mörksvart/gröna med ett metallic skimmer som går lite i grönt.

Lite mer från ovan så ser de nästan helt svarta ut...
Badrummet är nu färdigkaklat och nu är nästa moment att rörmokaren kommer på tisdag för att montera fixturen till den vägghängda WCn, montera blandare och handfat samt (om vi hinner köpa någon innan dess) montera badkarsblandaren. Sen kvarstår bara att få upp ägget :-)

Bastuns duschrum är näst på tur att få behandling. Här ses dörrhålet in till bastun och den väggen har redan fått tätskikt. I hela processen med att lägga Aquapanel och flytspackel så har vi höjt golvet ganska mycket... tyvärr bertyder detta att marginalen för bastudörrskarmen är uppäten och vi behöver således såga upp detta och höja dörrhålet för att få in den. Därav att det är lämnat en yta ovanför dörrhålet. Suck.. det är så trist att göra om... men bättre nu än när det är kaklat :-)

Här kommer det att finnas ett handfat och en tappvattenfördelare, därav mängden rör.

Första väggen är redan kaklad. Rören som sticker ut är till duschblandaren. Till vänster om denna kommer det att sitta en duschvägg i glas.


Här är fortsättningen på väggen åt vänster. I "hörnet" blir det en WC.
Nu har plattsättaren dock tagit semester så det dröjer ett tag innan vi fortsätter. När han är tillbaka kommer vi sedan att göra klart detta duschrum, därefter blir det att kakla in fixturen i badrummet och sedan börja lägga klinker i tvättstugan och WC/Dusch på nedre plan.

//ASE

Kökets väggar

Detta är väggen mot hallen som även ska innehålla (dölja) avloppsstammen från abdrummet på övre våningen. I nuläget ser det mest ut som en stege.. men skenet bedrar. Redan inna kvällen igår var slut (men batteriet till telefonen dött så inga fler bilder) satt det OSb och röret var isolerat. Till vänster om denn avägg börjar köket.

Olle spacklar andra vändan i köket och den "gipsgubbe" som vi byggt i taket för att kunna fäll ani spottar som ska nå ner till arbetsbänken. De röda ramarna runt fönstren är skyddstejp.
//ASE

Nu är kaminen klar

Lite suddig bild, men jag ska fota en bättre till helgen i dagsljus. Den är vitmålad och blev kanonfin tycker vi!

//ASE

tisdag 1 februari 2011

Kaminen putsad

Spisen är nu färdigmurad och putsad. På bilden ovan är den precis färdigmurad och grundputsad. Den gjordes ju i två delar eftersom vi avvaktade skorstensdelarna, därav färgskillanden. Den undre delen har redan torkat!

Nu är hela spisen putsad och har fått en slätare struktur. Det är lite svårt att se på bilden, men det är verkligen en stor skillnad. Om några dagar kan spisen färgas vit och sedan är den klar! Kvar är dock att bygga klart skorstenen till taket och till våren montera takhuv och takgenomföring. Det ska vi göra själva. Sen ska sotaren komma och godkänna installationen innan vi kan börja elda i den!

//ASE

Badrummet nästan klart - klinker på plats!

Badrummet är nu nästan klart avseende plattorna. Idag fogas golvet och sedan kvarstår baar att kakla in den vägghängda toastolen.

Mot denna vägg kommer wc att placeras. Det blir sedan en hylla ovanpå.


//ASE

Kök

Nu har vi påbörjat arbetet med köket. Till helgen som kommer blir det nog dags att montera stommarna! Det ska bli så spännande!

Vi har valt att placera spishällen i hörnet av köket och har där byggt en sned vägg som fläkten skall monteras på. I denan blir det också en liten damm/fetthylla :-) Ha ha, skämt åsido, en fin hylla för att kunna ha t ex olja och pastaburkar på. Det kommer att bli kanon!

På bilden börjar konstruktionen ta form. Ventilationsröret som sticker ned skall anslutas till köksfläkten sedan. Den går sedan rakt upp, genom badrummet (där vi bygget ett schakt och den fina nischen) och sedan hela vägen upp till taket.

Här ser ni när den sneda väggen är byggd, och redan fått gips och spacklats en gång. Slipning sker inom kort och därefter ytterligare en spackelvända. Målet är att hinna måla den innan stommarna monteras. 

Man kan även skymta en låda i överkant. Vi kände att det var svårt att få till bra arnetsbelysning, så vi har byggt en låda i överkant längs med alal köksbänkarna. I den kommer det att monteras spottar. Det blir nog även spottar inne i "hyllan".

Längst till vänster i bilden ser ni en vägg. Den kommer att rama in köket och vara avslutet. Innanför den komemr sedan kyl och frys att monteras. De röda "plupparna" är eldosor som kommer att omvandlas till eluttag framöver. Den blåa "pluppen" är ett ventilationsrör som komemr att kompletteras med en frånluftsventil.

Här är köket från andra hållet. Fönstret vetter ut mot gatan och under fönstret hamnar diskbänken. Till höger kan man kanske skymta slutet på köket och en avslutande vägg även där.

//ASE