torsdag 31 mars 2011

Trapphålet förbereds

Nu är det dags att förbereda för trappleverenas. En hel del måste vara klart innan trappen monteras. Igår var fokus på att öppna upp trapphålet till mer korrekt storlek. Vi startade med att ta bort de skydd vi haft samt att lossa den trappstege vi använt.

Sen fortsatte vi med att måtta inför att öppna upp i bjälklaget. Det ska ju bli rätt i alla riktningar.

Sågen förbereds och snart är det dags. Stabiliteten på de skivor som skall bort är ju tveksam, så det kändes lite läskigt att Olle skulle såga loss golvet...
Efter lite finjusteringar av måtten var det dags att såga. Arbetsmiljön var inte den bästa, med sågspån flygandes och obekväma arbetsställning. Men till slut släppte skivan och öppningen blev större. Sista finliret fick jag göra för hand.

Kvar är nu att öppna i bjälklaget där sista trappstegen upp till övervåningen går igenom bjälklaget. Det blir förhoppningsvis klart i helgen. Att klä in bjälklagskanterna och bygga sargen på övervåningen startar i helgen, men kommer inte att färdigställas helt förrän trappen är på plats.

Klinkers till hallen har vi nu fått hem också. Det kommer vi också att börja förbereda för och förmodligen lägga en del ialla fall under helgen!


//ASE

måndag 28 mars 2011

Axplock från helgen

Helgen har förflutit och som vanligt är det mest då vi märker att det händer grejer... Men nu måste det börja hända saker varje dag, för nu börjar tiden bli knapp... elle i alla fall längtan att flytta in stor! 
Vi har fått hjälp att skräddarsy fönsterbänkar av MDF. Här sågas skivorna för att passa sitt specifika fönster. Skivorna skickas sedan för lackning lika fönsterbågarna.

Ett av de låga föntrens skiva på plats. Perfekt plats att stå på - som redan provats av besökare - och titta ut. Kommer att bli en favoritplats för våra yngre vänner....

Ett "vanligt" fönster med sin bräda.

Vi har gjort klart taket i tvättstugan och det ska nu spacklas några gånger innan målning. Innan desss hann jag med att grundmåla och sedan måla första vändan med slutfärgen - ROSA! Jag var lite skeptisk när jag öppnade burken, såg mer ut som jordgubbsyoghurt än målarfärg :-) Men väl uppe på väggen känns det bättre. Rummet kommer att behöva uppigging och färgen gör jobbet galant!

 

Våren börjar komma och tomten börjar synas. Berget som vi skarade fram skymtar nu igen och utejobben kommer att pocka på nom kort. Här utsikt från ett av fönstren från vardagsrummet.


Här med lite annan vinkel, som också gör att man ser tomtsäljargrannens hus. Dessutom syns den uppackade delen av uteplatsen, som nog kommer att växa något när vi väl startar.
Nedan en liten skymt av det otroligt trevliga fikarummet... :-( Under all kritik men tjänar sitt syfte. Från början hade vi en fik vaxduk, som jsut i detta ögonblick är på rengöring. Det lysande i mitten är värmeljus - allt för stämningens skull :-)


Micron jobar för fullt och gipsskivorna som används som skydd över skåpen har sett bättre dagar. Kombinationen av matslask och gipsdamm gör det hela mycket mysigt!

Vi har lagt klart pusslet av spånskivor och försöker nu få ihop slingorna så att det går att lägga ner rören. Med denna stälning till fräsen kan man göra enkla "vändzoner" -tack för lånet C & M. För andra sidodragningar mm så får vi göra det "för hand" med en överhandsfräs. Det fungerar bra, men tar lite tid och dammar rejält... trots dammsugare!

//ASE

måndag 21 mars 2011

Med 12-timmarsdagar blir det mycket gjort!

En mycket effektiv helg är till ända och resultaten blir omedelbara! Skoj har det varit och nu börjar det verkligen kännas att det blir ett hem av detta - vårt hem!
Med toalett installerad går dagarna betydligt enklare också :-)

Schaktet i klädkammaren är spacklat och det är snart dags att måla detta klart och sedan installera garderoberna.

Duschrummet vid bastun har fått duschen monterad och installerad. Vattnet är dock inte påslaget, så vi får fortsätta duscha på annan ort..

Övervåningen har fått mer plats sen allt överblivet material burits/kastats ner till nedervåningen och därmed vidare till tippen. Till höger i bilden är ingångarna till sovrum/arbetsrum längst bort och skymtandes ingången till bastu/dusch. Ytterligare ett sovrum/gästrum är till höger nedanför i bild. Till vänster bortom trappan är det en liten klädkammare (inte den lila fina) och sedan kommer ingången till sovrummet utanför bild.
Golvvärmeskivorna läggs ut på andra halan av allrummet.

Skivorna utlagda på andra halvan och på med täckpapp. Sedan tillbaka med prylarna... Undrar hur många varv jag flyttat runt materialet?

Andra sidan av övervåningen med ingång till sovrummet till höger och sovrum/gästrum till vänster. Golvvärmeskivorna är utlagda och pusslet håller på att läggas klart. Detta är verkligen klurigare än det först verkade... Nu har vi lånat fräsen från Bästisen så snart kan vi spåra klart alla delar och försöka lägga ut slingorna. Så får vi hoppas att pusslet går ihop :-)

Sista rummet, sovrum/arbetsrum fick sig en intensiv omgång under helgen. Vi startade med att färdigställa venilationsarbetena. Först sågade vi upp sista delarna av bjälklaget för att lägga ner kanalisationen.  

Vi popnitar ihop kanaldelarna och la sedan ned de i bjälklaget och isolerade runtomkring. Det kluriga var att få kanalerna att komma ner på "rätt ställe", dvs precis lagom i höjd och sidled för att kunna kopplas på frånluftsvärmepumpen. Men vi blev rätt nöjda med resultatet. 

Efter att kanalerna var klara (och isolerade) så byggde vi igen runt den garderob som kommer att finnas här. Schaktet är ännu inte igensatt så därför kan kanalerna skymtas. Väggen bakom skall isoleras då den leder in till bastun. Isoleringen står på plats och väntar på att komma in i väggen. Öppningen måttades för skjutdörrar och gipsades igen.
Snabbt som attans la jag ut spånskivorna för golvvärmen så nu är pusslet inne i rummet klart. Olle förberedde för taket och mätte ut för takskivorna.  
Första takskivan snart på plats. Måttningen måste vara noggrann.

Det blev pizza-paus innan vi jobbade vidare. Kändes riktigt bra att sitta på golvet i det nästan färdiga rummet. Just idag var pizza ett bra val också!

Taket på plats och rummet spacklat första vändan!

//ASE

torsdag 17 mars 2011

Onsdagens arbeten

 
Golvvärmeskivorna la jag redan i helgen i vårt sovrum. Igår la jag ut skenor och började förbereda för att kunna lägga slingorna. Som jag skrivit om förut är dte klurigt att få ihop alla slingor i slutändan, och jag kommer därför att köpa "hela" spånskivor och själv spåra ihop sista bitarna. Jag hoppas kunna låna en fräsmaskin från Bästisen, vi får se om de har den kvar.
Nu ligger alla skenor på plats som är fastlagda. Sista bitarna vill jag inte lägga förrän hela "pusslet" är på plats.


Sen var det dags för nästa sovrum. Ett enklare rum på så sätt att det ligger längre bort från fördelaren och färmed är rummet helt utan störning av andra slingor. Det ska "in och ut" på ungefär samma ställe, så resten kan läggas fördigt. Tyvärr hade jag inte min fin-fina kompis Sågen på plats (kvar i Olles bil) så jag kunde inte lägga sista remsan. Men den får vi fixa imorgon. Först städa av rummet och sen ut med skivorna.

Så här fint blev det!

I badrummen har rörmokaren börjat montera blandare, avslopp och toaletter. Vattnet är ännu inte påkopplat, men det börjar synas hur det ska bli. Detat är avloppen under/i kommoden i badrummet. Tyvärr är avloppet lite för stort för kommoden, så det måste justeras något.


 I bastun duschrum är taoeltten på plats. Nu saknas vatteninkoppling, tryckknappen och toasitsen.

Duschblandaren är uppsatt på nedervåningen. Det saknas själva duschhuvudet, en stor rund platta som ska skapa ett slags "vattenfall". Och så vatten då... :-) Men snart kan man duscha här!

Elcentralen är på plats och elektrikern kommer att koppla in allt detta varefter det färdigställs nu. Det är ett under att han kan hålla rena på alla tåtar...

//ASE

tisdag 15 mars 2011

Helgens arbeten

Här kommer lite bilder från helgens arbeten. Vi hade hjälp så det rasslade till under söndagen, bland annats när vi gjorde denna fina "rutschkana" för gipsskivorna som skulle transporteras från plan 2 till garaget! Mats lyfte upp skivorna, la ned de på rutschkanan och Olle tog emot på nedervåningen och bar in de i garaget. Och vips så hade ca 30 skivor flyttats!

Man kan även skymta på bilden ovan att golvvärmeskivorna börjat läggas ut på övervåningens allrumsdel. Detsamam gäller för ett av sovrummen. Under veckan och nästa helg kommer förhoppningsvis de andra två sovrummen att kunna få golvvärmeskivor med så att vi snart kan få klart golvvärmen på övervåningen.

Mats byggde även ett schakt i Dressingroom. Det är för att klä ni den ventilationskanal som går ner och suger luft från köket. En liten inspektionslucka blir det och annars är det mest att dölja kanalen. Lådan är klar och skall spacklas innan även den ska få den vackra lila färgen. Mats var lite tveksam till färgen men sansade sig och kallade det för ett "tjejrum"... vi får väl se :-)

Mamma byggde lådor så det stod härliga till. Mängder av skenor, skruvar och "klick" blev det, men nu är lådorna på plats i nästan alla skåpen. Lådorna i obyggt skick är väldigt utrymmeskrävande så det var mycket bra att vi fick in dem på rätt plats - bland annat för att gipsskivorna från rutschkanan nu ligger på samma plats som lådorna var på.

Jag har envisats lite med ventilationen. Det är för trångt då kanalerna är ritade att gå igenom randisoleringen. Randisoleringen är tätare och tjockare än den övriga isoleringen, då den tar hand om ytterväggen. randen är alltså kan man säga i yttervarvet av huset ca 50 cm. I övriga bjälklaget är det tunnare isolering (som mest är till för att dämpa ljud från fötterna som springer omkring) och därmed lättare att gå igenom med kanalerna. Men kanalerna ska ner genom hålet (som dock skall göras större) och där nere passa ihop med frånluftsvärmepumpen. Så det är viktigt att det passar...

Här ligge rgolvvärmeskivorna i vårt sovrum. Att lägag skivorna i ett rum går snabbt, det so är trixigt att få ihop alal anslutningar. På ritningen är det ritat att "alla rör går ihop" så fint till fördelaren. Men i pratiken så kan rören inte gå i samma skena... Utan alla måste ligga i en egen skena, och därmed msået hela systemet ritas om - iaf gällande anslutningarn aoch "til och från" rummet. Så en slinga i hallen kommer nästan att utgå, för det blir mest matningar mellan rummen. Huvudmatningarna går i bjälklaget, dvs under golvet, men de övriga kommer ju att avge värme - och därför vill vi nyttja dem fullt ut. Så en liten omprojektering blir det nog allt...

Jag har även målat klart taken i badrummen så att elektrikern nu i veckan ska kunna montera spottarna där. Olle har spacklat och spacklat och fått pausa med lite slipning! Tappert slit med skitgöra. Men hans bedömning är att vi till nästa helg kan måla nästan hela nedervåningen! Vilken milstolpe det kommer att bli!

//ASE