tisdag 26 april 2011

Inflyttningsklart?

Som vi hoppats på skulle ju övervåningen vara klar för inflyttning nu efter påsk.... och ... spänningen är olidlig :-)

Det är nästan klart! Det saknas dörrkarmar och foder/golvlister. Men det är inget som "behövs" för att kunna flytta in... det behövs däremot ström! Och det har vi mindre av just nu... eller vi har ström, byggström, men vi har inte fått spänning på vårt fasadmätarskåp så att den nydragna elen fungerar - dvs den ström som ska gälla i huset.

Men helegn har varit produktiv. Vi har lagt golven i alla sovrum och i den stora hallen på övervåningen. Spacklingen av tak på nedervåningen är nsäatn klart och det är färdigmålat på övervåningen. Så nu är det egentligen mest på nedervåningen som det kvarstår delar... dvs målning, golv och lister...

Det gröna rummet fick golv tidigt under hegen och fungerade sen som "kapningsrum". Till höger är allrummet med golv.



Aningen suddiga bilder men här är i alla fall klädkammaren som fått inredning monterad. Goilvvärmeskåpet är på plats och inklätt. "rören som sticker ut" är till den givare som skall styra rumstemperaturerna. Det är draget slangar till samtliga rum och sedan kopplas de till ställdonen på golvvärmefördelaren - som reglerar temperaturen.

//ASE

fredag 22 april 2011

Ledighet ger möjlighet

Nu är det påsklov och det öppnar upp för massa tid i huset. Förhoppningen är att övervåningen skall vara klar för inflytt efter påsk... fast vi flyttar inte in förrän allt är klart. Men det ger en möjlighet att kunna fokusera på färdigställande och det är verkligen roligt att slippa underarabet - och att bara få göra fint!
.
Jag har börjat med golvläggningen. Detta är sovrummet och som kommer att gå vidare in i dressingroom - tröskellöst. Detta kräver ju lite extra planering, så att golvbrädorna går igenom in i andra rummet, helst utan så mycket synliga skarvar... det är ju lite trixigt att få "in under karmen"... Vi får se hur det går!

Stilbild in action :-)

Lite udda bild och vinkel, men det är ett försök att illustrera att dressingroom börjar får lådor och inredning. Bilden nedan säger lite mer. NU är också taklisterna på plats, och inramningen blir som vi hoppats: Lila! haha... skämt åsido, det blir riktigt fint med kontrasten och den lila färgen är precis som vi önskade!


Suddig bild men även här är det taklister på plats.

Slangarna är beredda att kopplas in till frånluftsvärmepumpen. Det känns lite trångt att allt ska får plats "under pumpen"...

Stökigt efter att rörmokaren varit på plats. Men nu är iaf värmepumpen installerad, uppfylld med vatten och helt OMÖJLIG attt rubba på... Trist, då vi hadevelat ha den lite mer åt höger i bild. Men vi ska kraftsamla och försöka flytta den lite ... en annan dag...

Goilvvärmen på bottenvåningen är inkopplad och ansluten till värmepumpen. Vatten överallt... men det löser sig med fläktar ett tag. Detta kommer döljas av en lucka och sedan är den placerad inuti en garderob så det kommer inte att synas så mycket. Men den här garderoben är nog det sista vi har kvar i byggväg...

Värmerören på övervåningen har ett lite annat uttryck.. stökigt! Men det kommer att fungera! Även är blir det en lucka framför, och när golvet kommer på så syns det inte längre.. Rörmokaren har gjort ett bra jobb att få ihop alltt!

Nu som sagt ska vi jobba på som tusan under påsken... Och vi kommer att få en del besök, så jag vill inte avslöja allt det fina.. Ni vet vilka ni är och får hålla er till tåls.. Och så kommer bilderna efter påsk!

Glad Påsk!

//ASE



måndag 18 april 2011

Bidrag från Olle igen ?

Olles telefon blev i helgen vittjad på bilder och här kommer resultatet :-) Det är det närmaste ett bidrag från Olle till denna blogg vi kommer tror jag...
Takbygge i hallen på övervåningen.. Känns som en hel evighet sen! Det är verkligen nyttigt att titta på lite "gamla bilder" för att inse hur mycket som faktiskt hänt. Här är det nu både spacklat, målat och börjar bli klart!

Dansen med golvvärmeslingorna! Det var inte för att vilja sälja mer prylar som det rekommenderas att använda en rörvinda vid förläggning av golvvärmeslingorna... Det blir ett evigt "dansande" och snurrande för att få rörbunten att vilja vridas åt rätt håll... Med mer erfarenhet så inser jag att jag skulle mätt upp slingan och kapat rörbiten.. alltid lär man sig nåt!

Ytterligare bildbevis på min dans med rören.... det värsta var egentligen alla "käftsmällar" jag åkte på för att jag ville vrida åt motsatt hållet mot rören...

Olle sågar upp trapphålet och kapar bjälklagsbalkarna. Här finns nu en trapp på plats ..

Temporär ställning över trapphålet för att spackla trapphusväggen.

Klinkerläggning i hallen under trappen. Mönsterpassning på hög nivå med numrerade golvplattor...

Trappbygget! Första delen av inbyggnaden klar - en infälld skohylla kommer att nyttja delar av ytorna... Kommande delar blir lite mer komplicerade - tur med snickarhjälp!

//Olle (via ASE)


tisdag 12 april 2011

Tidsbristen gör sig påmind.. men desto mer tid i huset!

Oj oj, nu var det längesen jag fick en stund över att skriva lite. Men desto mer har hänt sen dess. Här kommer en bildkavalkad...

Trappan är nu på plats. Detta är sett underifrån, med köket till höger och vardagsrummet till vänster. Vi kommer att klä in trappen.

Nästan samma vy, men här skymtar man stegen mer... som ju såklart är täckta av papp för att inte skadas.

Tvättstugans rosa färg syns mer nu när taket börjar bli färdigt. En gång är det målat på denna bild, och "på riktigt" är det nu målat två gånger. Sista strykningen sker ikväll, förhoppningsvis både för tak och väggar. Sen är tvättstugan klar för inredning och inkoppling av vitvaror/maskiner!

Olle bygger klart sista garderoben på övervåningen. Det är i lilla sovrummet mot gatan och med garderob infälld mot bastun. Väggen bakom isolerades noggrannt och sedan kommer OSB skivorna för att underlätta uppsättning av hyllor mm. Garderoben är nu gipsad och spacklad. Blir förhoppningsvis målning även där ikväll - stora målarkvällen!

Inne i bastun har jag satt upp taket. Vi hade en plan på att ha en slags "stjärnhimmel" i taket med LED belysning. Men det blev för komplicerat att klara höjderna, böjningen på glasfibern och känslan av att sitta i en (visserligen belyst) bunker. Vi bestämde oss för att bara ha belysning under lavarna. Så då kunde jag göra klart taket. Nu är det klart och det saknas bara lite hörnlister.  

Bastudörren är på plats. Kvarstår nu är drevning och sedan skall det sättas foder ut mot badrummet. Inne i bastun är det fortfarande några detaljer kvar. Det rökta glaset blir en fin kontrast mot det ljusa badrummet!

På övre plan har vi satt upp en sarg runt trapphålet. På denna bild pågår inklädnad av trappen "innifrån" trappan sett. Det är alltså steg ner till vänster och en skyddande vägg till höger, som sedan fortsätter upp och blir som en sarg på övervåningen. På andra bilden ser man hur det ser ut uppifrån. Sargen blir ca 110 cm hög och kommer att toppas av en bräda lika fönsterbrädorna.
Skorstenen på plats genom bjälklaget upp till vinden. Eller bjälklag och bjälklag - det är ju mest en ångspärr.

Brytare börjar hamna på plats. Det blir genast fint! Nu behövs det bara ström i kablarna... :-)


Sista väggen byggs, den mellan sovrummet och dressingroom. Skjutdörren är på plats och skivorna börjar komma upp.

//ASE