söndag 28 augusti 2011

Slutspurt utomhus

Nu är det verkligen inte mycket kvar!

Först lite kring vår trall som vi jobbat med under sommaren.. eller egentligen inte jobbat så mycket med alls... men nu efter semestern är det dags att göra klart. Sista facken stod på agendan!


Först var det uppallning och se till att ramverket var hyfsat plant och lutade lite åt det håll vi vill för att slippa vattenansamlingar. Sen började Olle kapa till brädor och jag hyvlade ändarna så att de inte blir så "flisiga". Därefter var det bara att mata på....



Bara några brädor kvar på dessa bilder! 


Jag ägnade "pauserna" åt att klä in blomlådan med fiberduk. Så nu är det bara att fylla på med jord och fixa till kanterna lite.. Å så lite växter då förståss :-)

Huset har målats också! Det var markfirman som även samordnad detta. Mycket skönt att "bara se på". Trist bara att det var så dåligt väder när de väl satte fart. Det blev till att pausa igen..


Baksidan lite halvmålad. Här syns också det stora lager med marksten som skall användas till tomtsäljargrannens uppfart och runt huset. Stenen köptes tillsammans och var baksida ha fungerat som lager. Nu i veckan så flyttades dessa upp till tomtsäljargrannens tomt och nu ska de får sina stenar lagda! Kommer att bli superfint!

Hela garaget målat!


Halvmålad framsida. Och en liten vision om hur det ser ut när det mörknar ute... 

Ytterligare halvmålade fasader... 

Hela huset från framsidan... Målat och fint!


På baksidan har vi valt att lägga en granitbalk mellan kommande gräset och grusytan. Nu är den på plats, fastgjuten i marken och nu är det bara att fylla emot med grus och sedan gräset. 


Gräset väntar på bättre tider... Gräsmattan är det sista som fattas nu. Jordytan är tillfixad, ogräset är borta och nu väntar på på "rullarna" med gräs som förväntas komma nu under veckan. 

Lite pynt på framsidan... Tack Jenny för det fina hjärtat!


Lite sne bild men nu kan gästerna knacka på ordentligt! Dörrknacken är på plats och fungerar väl! Tack mormor & morfar för julklappen!


Olle pysslar med husnummer. 


Nu hittar man hem till oss... 

//ASE

tisdag 9 augusti 2011

Markarbetena fortskrider

Så kommer ytterligare lite bilder på de utvändiga arbetena. Det mesta gör vi ju inte själva, så det borde gå fortare.. men även de har väl haft lite semester.. eller iaf fikat :-)

Här kommer lite om hur det fortskrider i alla fall!

Framför entrén finns nu både plattor och ett entrésteg av granit! 

Lite på avstånd kring hur plattorna tar sig fram från uppfarten till huset. 

Uppfarten har fått alla sina plattor i "djupled". Till höger kommer en mur och ytterligare några rader med plattor. 

Från andra hållet, här syns också "jordhögen" som kommer att fylla upp den lilla låda som bildas mellan gången och uppfarten. Lilla grushögen till höger i bild kommer att beläggas med plattor, och bilda en plats för soptunnorna att stå på. 

Uppfarten mot skaftvägen och muren. Muren kommer att vitmålas när den är klar. Vi funderar även på att täcka den med plåt som en krönlist framöver. 

Loppisfynd! Skrivbordet kommer snart att komma hem och hitta en plats!

 
Altanbygget är igång efter semestern :-) Här håller vi på att färdigställa den stora planteringslåda som hamnar mitt i trallen. den blir verkligen jättestor :-)

Själva trallen börjar komma vidare också... efter många uträkningar av avstånden mellan trallbrädorna så tror jag nu att vi börjar enas om hur det ska se ut... Så nu är det bara att mata på... kvar är ca 150 brädor att skruva dit.. á ca 10 skruv... 

Tillbaka till framsidan. Muren för "lådan" har kommit upp lite grann. Till vänster i bilden är gångvägen och till höger är den del som är framfrö entrén. 

Stolparna riktas upp, fixeras och monteras. 

 
Gång sett från huset. Stolparna har kommit på plats efter mycket om och men. De var inte så lätta och de fick kämpa för att få de på plats. Yttersta raden på båda sidor markeras av en sten som är lite ljusare. 

Stenarna är på plats helt och ramas in av en ljusare sten. Gräsmattan kommer att ansluta mot stenarna på höger sida. 
 
Sett från gatan. Stolparna ramar in gången och de två trappstegen i granit blir riktigt fina! Muren sticker upp lite till höger längs med gången. 



På de befintliga gångjärnen ska vi försöka montera fast en ny grind mellan stolparna. Bakom björken fortsätter muren för den lilla lådan. 

Muren för lådan sett från uppfarten. Det blir några stenar hög ytterst, och fortsätter bakom björken mot stolpen till höger i bild. Framför denna mur/låda kommer sedan soptunnorna att stå. 




Detta är lite som kvarstår. Stenarna skall ansluta mot muren och muren skall göras klart. 

Här skall soptunnorna stå. 


De gula uppsticken är för att dra fram el till stolpbelysning som kommer att stå efter ca halva gången. Det blir halvhöga stolpar.

Lite detaljer kvarstår runt till våra pelare och för att ansluta stuprören. Men vi tycker att det bli riktigt fint!!

//ASE

Bocka av listan...

SEn huset invändigt blev "klart" så har vi sammanställt en lista som vi bocka av de små saker som kvarstår. Fortfarande är det några delar som inte riktigt nått upp till färdig status... men vi jobbar på och listan har fler och fler strukna punkter..

Här kommer några delar!

  

WC nere har blivit färdigställd! Toaletten sitter där, det är bara spollocket som saknar en del och måste beställas... typiskt... Men den fungerar, det luktar inte avlopp längre och vi har äntligen en toa på bottenvåningen! Duschen är på plats och nu ska vi bra bestämma oss om vi ska sätta upp duschväggar i glas eller ett draperi eller inget alls... 


Vi har påbörjat bygget av bastulavarna. Passar mycket bra att sysselsätta sig med på regniga dagar.. då längtar man också efter att få inviga bastun snart.. nån kulen kväll framöver så sitter vi där :-)

 Ramen till översta sittlaven är klar. 
Ramen är på plats!


Och nu är även alla brädorna fastskruvade... Fronten är specialbeställd för att bli "rundad". Bastulamporna hamnar precis under översta laven och kommer på så vis att ge ett fint indirekt ljus i bastun. Ov även om man sitter på nedre laven så kommer man inte att "bländas", det blir ett skydd framför. Men nu slutade det regna så inget mer bastubygge idag...


 
Små detaljer för helheten... jag har ägnat några minuter åt att sätta i "pluppar" efter karmskruvarna. Bilden till vänster är uppenbarligen före... då syns karmskruven och till höger . Simsalabim så syns den inte... hahaha....

//ASE