torsdag 6 januari 2011

Badrumsgolven - en låång historia

På övervåningen kommer vi att ha vatenburen golvvärme. Det fungerar så att vi lägger spårade spånskivor, därefter fördelningsplåtar i aluminium och sedan plaströr (PEX) som vattnet rinner i.


Badrummen är de rum som vi prioriterat då de tar längst tid. Efter att ha lagt ut skivorna och börjat med plåtarna kommer plattsättaren med fösta komentaren.
- Men flytspacklet kommer inte att vidhäfta (klibba ihop med underlaget) med plåtarna....

Vi började kolla upp detta och fick lite olika besked. Det mest komiska beskedet kom från någon hos golvvärmeleverantören. Hans lösning gick ut på att vi skulle gjuta en betongkaka på minst 4,5 cm, därefter flytspackla för fall och sist lägga plattor...  Riktigt hur han tänkte är oklart :-)
För det första skulle inte bjälklaget klara vikten, vi skulle nästan behöva ett trappsteg för att komma in i badrummet samt att vi skulle få ytterligare en uttorkningstid på flera veckor...

Ett annat alternativ skulle kunna vara att ta bort plåtarna, som är det stora problemet för vidhäftningen. Konskekvensen av det blir att merparten av värmen istället går nedåt. Detta kan ev lösas med välisolerat bjälklag. Dessutom måste slingorna beräknas om, då hela injusteringen är beräknad utifrån att plåtarna skall fördela värmen.

Men, den lösning vi nu valt är denna.


Skivor och plåtar läggs ut.


Att sedan lägga ut rören var en pärs... Men efter en brottningsmatch med 200 metersslingan så ligger slingorna på plats. Ovanpå detta har vi sedan primat (för vidhäftningen) med en primer som skall fungera både på plåt, trä och cementbundna skivor.

Ovanpå detta läggs sedan en Aquapanel, den limmas och skruvas. Denna skiva är godkänd för våtrum och är helt vattentät. Skivan kommer att göra golvet stumt och limmet/skruvarna ser till att golvet blir helt fritt från rörelse. När detta torkat läggs armeringsnät ut, därfter elsllingor och sist flytspacklar vi. Vi kommer även att täta fogar och främst runt avlopsprör och golvbrunnar med fogskum - tack för tipset Magnus!

Så.. det blev en lång historia....


//ASE



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar