torsdag 27 januari 2011

Dagsuppdatering

Nu är golvvärmeslingorna på plats i badrummet vid bastun. Efter helgen kommer vi nog att flytspackla och därefter startar plattsättaren med tätskkt och väggar.




Badrummets väggar är klara och idag ahar golvet fått tätskikt. Imogron påbörjas arbetet med golvet! Det kommer att bli så fint!


Muraren är frisk igen och idag fortsatte han med skorstenen och spisen. Här sticker skorstenen upp i schaktet på plan 2. Nu har vi beställt väggfästen för att kunna förankra skorstenen hela vägen upp till taket.



Spisen är nu färdigmurad och översta delen har fått grundputs. Den ska nu torka öve rhelgen inna hela spisen putsas och därefter ska den målas vit. Den "rutiga" fläcken på mitten är ett galler i gjutjärn som skall bidra till att släppa upp värmen till rummet. Fin va!?
 

//ASE

måndag 24 januari 2011

Lite blandat..


Elektrikern håller på att förbereda installationen i fasadmätarskåpet som sitter på husets utsida. Inne i skåpet kommer serviskabeln in från nätbolaget. Sedan går det en kabel från skåpet till vår elcentral inne i huset. Anledningen till att serviskabeln kommer i ett eget skåp är att nätbolaget och elleverantören ska kunna komma åt det även om vi inte är hemma.
 
Idag började även tomtsäljargrannens hus att monteras. Det är otroligt spännande att se hur det kommer att bli. Tyvärr var dagen fylld med jobb så jag hann inet se så mycket av montaget. Men om bara några dagar kommer vi att kunna se huset hyfsat färdigt från utsidan. Till sommaren kommer deras hus att vara klart för inflyttning!

Ytterligare en bild från montaget. Svårt att se på dessa bilder, men av de skisser vi sett så kommer huset att ha samma stil som vårat. Det var bara en slump, men jag tror att husen kommer att komplettera varandra fint! 
Här är från helgen arbeten med taket i allrumet på övervåningen. Vi började från ytterväggen mot gatan. Det svåra partiet var över trapphålet. Vi la ut lite reglar och några golvspåskivor över öppningen för att ingen skulle ramla ner.


På denna bild kan man se hur öppningen täckts över. Olle och hans pappa hjälps åt med takgipsplanken för att få de på plats. Vi passade även på att montera ytterligare några OSB skivor i trappöppningen.


Jag snickrade vidare inne i bastun. Nu är de flesta väggarna klara, nästan ända ner. Jag vill avvakta uppviket från klinkers innan vi sätter sista brädorna. Jag har även kapat till alla takbitar, och ska försöka "montera ihop dessa" liggande. Detat för att underlätta installationen av fiberoptik i taket. Vi ska försöka skapa "en stjärnhimmel" med ganska få stjärnor.. ha ha.. men ändå. Mitt dilemma nu är om munstycket för spikpistolen kommer in i utrymmet mellan åpanelbrädorna och om det på så vis går att skjuta fast taket om det är "ihopslaget". Men jag ska iaf prova.

//ASE

lördag 22 januari 2011

Tak och spackel

Det tröskar på med väggar och nu även tak. I nuläget har flera rum på övervåningen fått tak och några är redan spacklade! Det känns verklige nsom en milstolpe! Nu är det bara någon dag kvar innan jag kan börja mål!

Här är vårt sovrum med precis färdigt tak! Dörrhålet som ser "extra stort" ut är in till dressingroom! Det kommer att montera en skjutdörr där. Pocketkarmen är som en ställning och monteras först efter att badkaret har satts på plats.

Sovrummet igen med de spacklade väggarna och taket på plats. Här blir det målning under veckan som kommer. Väggen till vänster i bilden kommer att tapetseras.

Sexy Olle!!

 //ASE


Schakt till skorsten

Den öppna spisen har inte kommit vidare - vår murare har tyvärr blivit sjuk - och det kan nog dröja ytterligare någon vecka innan han kommer tillbaka. För att komma vidare har vi byggt schaktet på plan 2. Här ser man det från badrummet.
Nedan ser man schatet från insidan. Skorstenen är isolerad och beöver inget annat skydd mot värmen.Trots detta kommer det att vara 50 mm till brännbart material inuti schaktat.


Här är en bild tagen ned i schaktet, där man ser skorstenen komma upp. Man skymtar också muren från ovan.

//ASE

Badrummen


Badrummet på övervåningen är näst på tur för plattsättaren. Nedan syns hur fönstret lyser upp när tätskiktets gråa färg blir som en kontrast.

Golvet har flytspacklats i två omgångar - eftersom det läckte ut lite under väggarna och ner vid avloppet. Vi hade använt fogskum men ändå slant en del igenom. Så det fick bli två omgångar!
Kaklet börjar komma på plats och det blir ljust och fint! Fönstren kläs in helt av kaklet och ett fall fixas til lmed fixet till kaklet. Detta är fönstret mot vägen.

Vårt schakt för ventilationen döljer sig bakom denna vägg. Den fina nischen som vi byggde till kommer att ge möjligheter till några hyllplan i glas med plats för prylar :-) Ljusstakar, bubbelglas och badsalt!! I nederkant skymtas inspektionsluckan in till schaktet och rensluckan på ventilationskanalen.

Andra fönstret, mot grannen, är färdigkaklat. Nedanför detta fönster kommer det fina "ägget" att stå. Kan knappt vänta tills det står på plats! Fast först måste vi ju få upp det från garaget...

//ASE

Bastun tar form

Efter påtryckningar kommer nu lite uppdateringar. Helt galna veckor på jobbet har resulterat i få uppdateringar - men trots det har det hänt en hel del i huset.

Mot ytterväggen är vi fortfarande lite tveksamma om hur vi ska göra. I den konstruktion som ytterväggen är uppbyggd av är det en ångspärr (plastfolie). Vi är oroliga att denna inte klarar värmen från bastun och borde ersättas med bastufolie. Men detta är såklart rätt besvärligt med tanke på att ytteräggen redan är på plats... och även inneväggarna som sitter dikt mot ytterväggen... Efter lite efterforskningar kommer vi nu att lösa detta genom at sätta en luftspalt mellan ytterväggen och bastupanelen. Vi hoppas att det ska fungera.

Övriga väggar i bastun är klädda med bastupanel redan. Det är bara väggen mot badrummet som ännu inte är helt klar. Ventilationshålet är på plats och det skall bara matas på med panel resten av väggen. Aggregatet kommer att sitta till höger om dörren och lavarna hamnar mot ytterväggen. Golvet blir klinker lika badrummet.

//ASE

söndag 9 januari 2011

Bastufolie

Bastufolie är monterad i taket i det som ska bli bastu. Näst på tur står nu panelen, det blir panel (gran) både i tak, väggar och i smygen till fönstret. Vi funderar på vlken typ av spik/dyckert vi ska använda. Det mest logiska känns som att det borde vara rostfri dyckert - men det är säkerligen väldigt dyrt. Varmförzinkad dyckert borde räcka kan man tycka. Men det har jag inte hittat ännu, inet som bandad. Jag vill ju kunna använda spikpistolen.

Får leta vidare efter kloka råd och bandad varmförzinkad dyckert.

//ASE

Garderobsväggen på plats



Vilket pyssel att få ner alla rör genom regeln innan den sätts på plats. Tur att Olle fick träna några gånger :-)

Nu är väggen till garderoben i hallen uppreglad och har fått OSB. Det är en hel del rör om skall ned i denna, som skymtas i överkant. Därför behöver den monteras upp redan nu.


Konstverk?

Fogskummet hakade upp sig och ville inte sluta "pysa".. nästa dag hade den skapat ett tjusigt konstverk!

//ASE


torsdag 6 januari 2011

Statusuppdatering

Nu har vi hållit på att bygga Villa Lahäll i ungefär sex veckor och här kommer en liten statusuppdatering på hur det går. Nu händer det mycket på så många olika fronter på en gång att det är svårt att hålla reda på.

Köket
Elen är klar och vatenanslutningen blev klar i samband med plattan redan. Väggarna skall kompletteras med gipsskivor och sedan är det dags för att montera och sätta upp köksstommarna.Vi skall även bygga den lilla "låda" som skall innehålla spotlights ovanför köksbänkarna samt dölja avloppet från badrummet på plan 2.

Matplats/Vardagsrum
Här händer det inte så mycket, det är mest ett stort materialupplag. Spisen muras men annars är det väldigt  lite aktivitet här. Det är dock inte så mycket som skall göras.. ha ha.. gipsskivorna skall upp på väggarna och gipsplanken till taket, sedan golvläggning.

WC/D, plan 1
Kakelplattorna är satta på tre av fyra väggar. Den sista väggen är den med dörren i. Taket har fåt "pottor" för spotlight och gipsplanken sitter på plats. Vatten och el är framdraget.

Tvättstuga
Just nu står frånluftsvärmepumpen väldigt stilla... den väger bly! Målet är att försöka flytta den till ena sidan av rummet så att plattsättaren kan starta med tätskikt och sedan lägga plattor på halva golvet. Därefter kan vi flytta över frånluftsvärmepupmen och förhoppningsvis kunna installera den. Det är nyckel till värme och vatten.. och ventilation :-)

Sovrummen
Ett av sovrummen har tre av fyra väggar gipsade och de andra ligger knappt efter. Elen är nästan klar och det är bara att mata på med gipsskivor. Snart kan vi även starta med taken.

Badrum & WC/D och bastu
Spånskivorna med plåtar och slingor ligger på plats. Våtrumsskivorna är uppsatta, vatten och avlopp är färdigdraget och elen är klar. Det som saknas är pottorna till spottarna, men det kommer nog att bli klart under morgondagen och därefter gipsplanken i taket. WC/D är dock beroende av schaktet för skorstenen och det dröjer nog ytterligare någon vecka innan allt det är klart, och innan dess vågar vi inte sätta igen schaktet.

Övriga rum...
Klädkammare och mindre skrubbar ligger med lite lägre prioritet. Men alla väggar är uppreglade och har åtminstone fårr OSB skivor. Så för dessa rum kvarstår som i sovrummen, giipsskivor, tak och golv.

Trappa
En lite större fråga som kvarstår. Vi har ännu inte beställt någon trappa, och det är säkerligen leveranstider på detta. Men vi har helt enkelt inte hunnit med. Men nu när jullovet snart är slut är de flesta tillbaka och då ska vi nog kunna få till ett möte med någon leverantör. Då kan vi ta upp ett tillräckligt stort hål i bjälklaget så att trappen får plats.

Hmm.. har jag glömt något... ?

Hur som helst så går det bra, på vissa ställen faktiskt lite bättre än vi vågat hoppas på. Vi har ännu inte stött på några stora problem vilket är skönt. Och vi tycker fortfarande att det är riktigt skoj!

Frågor på det? :-)

//ASE

Zorro was here...



//ASE


Väggarna täckta med kakel

I det nedre badrummet har plattsättaren jobbat på. Nu är tre av fyra väggar klädda med kakel. Det blir ljust och fint och det ger en härlig magkänsla!

Först har plattsättaren satt ett tätskikt. Med de nya reglerna är det som en matta som limmas upp på väggarna. Utöver detta täcks alla genomföringar med tätmanschetter - liksom en fyrkant med ett litet hål, som träs över och sluter helt tätt mot röret. Utöver detta så rollas även en "sörja" på detta. Detta blir sedan helt tätt och vattentåligt.


Plattorna är vita, matta och med måten 25 x 50 cm. De passar perfekt för rummet så det behövs ganska få kapningar. Det kommer sedan att bli en vit fog, så intrycket blir en helt vit vägg.

//ASE

Fortsättningen på den murade spisen

Muraren har fortsatt att mura upp spisen. Han har nu kommit mer än halvvägs och spisinsatsen står på plats. Efter nästa förband kommer ett varmluftsgaller att muras in coh ett lock att muras. Locket muras för att behålla värmen i rummet och inet skicka iväg allt.


Stenarna är inburna och väntar på bearbetning.

Som jag visat tidiagre blir spisen rundad i framkant och tilluftsröret sticker upp. Den två "pinnarna" i framkanterna är till för att hålla rät linje.

Spisinsatsen på plats, intäckt med plast för att inte skadas. Vi valde att ha fyra skift under spisen och två ovanför. Rundningen är enbart i liv med spisen och annars är det raka kanter. Det är också för att man ska kunna se spisen lite från sidan.

Ovanför den lilla hyllan blir spisen aningen smalare och kommer att fortsätta så hela vägen upp till tak.

Aningen mörk bild men nu har nedre delen av spisen fått lite grundputs. Hela spisen kommer att putsas och sedan vitfärgas. Jag tror att det kommer att bli en av husets höjdpunkter!

Vi har dock lite bekymmer med skorstenen... vi behöver göra ett "S" - vilket betyder att vi behöver göra en sidodragning - för att komma in i schaktet på plan två och på vinden. Skorstensleverantören har dock jullov och är tillbaka först på måndag. Men förhoppningsvis kan vi då beställa dessa två st 45-gradersvinklar så att vi får ihop vårt "S".

//ASE



Badrumsgolven - en låång historia

På övervåningen kommer vi att ha vatenburen golvvärme. Det fungerar så att vi lägger spårade spånskivor, därefter fördelningsplåtar i aluminium och sedan plaströr (PEX) som vattnet rinner i.


Badrummen är de rum som vi prioriterat då de tar längst tid. Efter att ha lagt ut skivorna och börjat med plåtarna kommer plattsättaren med fösta komentaren.
- Men flytspacklet kommer inte att vidhäfta (klibba ihop med underlaget) med plåtarna....

Vi började kolla upp detta och fick lite olika besked. Det mest komiska beskedet kom från någon hos golvvärmeleverantören. Hans lösning gick ut på att vi skulle gjuta en betongkaka på minst 4,5 cm, därefter flytspackla för fall och sist lägga plattor...  Riktigt hur han tänkte är oklart :-)
För det första skulle inte bjälklaget klara vikten, vi skulle nästan behöva ett trappsteg för att komma in i badrummet samt att vi skulle få ytterligare en uttorkningstid på flera veckor...

Ett annat alternativ skulle kunna vara att ta bort plåtarna, som är det stora problemet för vidhäftningen. Konskekvensen av det blir att merparten av värmen istället går nedåt. Detta kan ev lösas med välisolerat bjälklag. Dessutom måste slingorna beräknas om, då hela injusteringen är beräknad utifrån att plåtarna skall fördela värmen.

Men, den lösning vi nu valt är denna.


Skivor och plåtar läggs ut.


Att sedan lägga ut rören var en pärs... Men efter en brottningsmatch med 200 metersslingan så ligger slingorna på plats. Ovanpå detta har vi sedan primat (för vidhäftningen) med en primer som skall fungera både på plåt, trä och cementbundna skivor.

Ovanpå detta läggs sedan en Aquapanel, den limmas och skruvas. Denna skiva är godkänd för våtrum och är helt vattentät. Skivan kommer att göra golvet stumt och limmet/skruvarna ser till att golvet blir helt fritt från rörelse. När detta torkat läggs armeringsnät ut, därfter elsllingor och sist flytspacklar vi. Vi kommer även att täta fogar och främst runt avlopsprör och golvbrunnar med fogskum - tack för tipset Magnus!

Så.. det blev en lång historia....


//ASE



måndag 3 januari 2011

Hektiskt dag

Idag blev det riktigt körigt.. men skojigt! Vi startade dagen med att gå igenom med muraren hur vi tänkt oss att den murade kaminen skulle se ut. Han satte sedan igång med arbetet. Redan då var uppfarten full med murarens två bilar och vi fick parkera längre bort.

Vi var knappt i mål med detta förrän rörmokaren kom och försökte få plats, men då åkte en av murarna . De satte fart och vi försökte asisstera så fort det gick. Samtidigt kom plattsättaren och lastbilen med murstenarna. Vi lyfte av dessa och jag hjälpte plattsättaren att lasta av spackelsäckarna.. Sedan fick vi parkera deras bilar längre bortpå gatan... Och då kom betongbilen till tomtsäljargrannens hus. De skulle gjuta sin platta idag. Så det var verkligen en körig morgon...

Men sen var alla igång!

Elektrikern kom också lite senare och det var verkligen som ett litet bygge.. alla trängdes, och försökte hjälpa varandra eller iaf inte störa varandra... Puhh... jobbig dag :-)

//ASE

Badrummet på gång

Plattsättaren strtade idag med att flytspckla badrummet på neddervåningen. Det blev ett antal säckar och dessutom ett litet missöde :-)

Det var för kallt i garaget där blandaningen skedde, så hinken sprack.. och det blev spackel på uppfarten och garaget... Men snön är bra ibland, det goick ganska lätt att skrapa upp det och få ner det i en säck!



Flyspacklingen påbörjad. För att få rätt höjd sitter de små vita markörerna inställda på rätt höjd. Elslingorna fastnar i spcklet och kommer sedan att värma golvet :-)

 

Den spruckna hinken syns i bakkanten och Olle kämpar med att skrapa upp restena av flytspackel som börjat frysa till sig i snön.

Färdigt! Golvbrunnen syns tydligt och platsen för toaletten. Imorgon kommer detta att ha torkat så pass att det går att gå på det. Imorgon kommer han att fortsätta med att sätta tätskikt på väggarna. Så innan vecka är slut finns det kakelplattor på väggen... tjohoo!!

//ASE


Den öppna spisen börjar ta form

Nu har även muraren startat sina arbeten. Det ska bli mycket spännande att se hur det blir. Här kommer ett smakprov!


Murningen blir rundad i framkant, precis som kamininsatsen. Röret som sticker upp är tilluft som kommer in under kaminen. Jag tror att det kommer att bli riktigt fint!

//ASE


Rörmokarens arbeten är klara - första etappen

För att förbereda för en vägghängd toalettstol har avloppet lyfts upp i luften. Det går inte att göra en genomföring med så stor dimension som aWC-vlopp (110 mm) eftersom det kan försämra bärigheten i bjälklaget. Det gör att avloppet ser lite underligt ut. Vi kommer sedan att sätta dit en fixtur som toalettstolen hänger i. Den är ca 125 cm hög, så det möjliggör för en sidoförflyttning av avloppet, som sedan går vidare ned längst in i hörnet i bilden (under golvet). Den mindre slangen är vatten till toaletten.

Avloppet från det anadra badrummet kommer ner i ett schakt i köket. Det går längs med väggen.

För att fixera vattenslangarna i väggen för blandaren till duschen så fästs rören i metallbågen.

Rörmokaren färdigställer avloppsdragningen i köket. Sista biten och sen är det klart!

//ASE



Golvvärme i badrummet

Nu börjar pusslet med golvspånskivorna till golvvärmen att hamna på plats. Kvar är att spåra de spår som kommer att gå mellan skivorna, för matning och vissa sidodragningar. Det var verkligen ett pussel och det gäller att tänka rätt - annars blir det flera slingor som blir återvändsgränder. Men nu är första rummet klart!


Olle borrar sig igenom väggen för att kunna mata in i rummet.


Tjusigt va!?

//ASE