onsdag 2 mars 2011

Kabelröra

I tidigare lägenheter har vi fräst och spårat in rör för högtalarkablar för att slippa alla kablar på golvet och längs väggar och lister. Nu tänkte vi att det måste ju vara superlätt när man bygger helt nya väggar... Det var det inte..

Jag har dragit tomrör och därefter försökt få in kabeln... bara det var ett bekymmer. Mest för att jag var lite snål när det gällde radierna fpå dessa tomrör... så det var mycket svårt att få igenom kablarna. Men med "fjädrar" som jag lånade av elektrikern lyckades jag få igenom allihop till slut. De sista hjälptes vi åt med och då gick det som en dans. En fjäder är som en styv lång lina, med en metallfjäder längst fram som liksom kan tryckas igenom rören utan att "korva sig". Haha... låter suspekt, men det är nog den bäst förklaringen jag kan komma på.

Jagh har dragit högtalarkablar även till övervåningen, för att kunna få ljuv musik till sovrum och dressingroom. Lite overkill kan tyckas, men det var en kompromiss... Olle var väldigt envis på den punkten. I vardagsrummet är det sedan ett s k 5.1 system som vi har. det betyder att det finna två st högtalare "bakom" den som tittar, två på varsin sida om TVn och en centrerad under. Dessutom är det en subwoofer = baslåda som placeras lite godtyckligt.

Sladdlådan är monterad i skivan. Vi har använt ventilationskanaler och limmat ihop med centraldammsugarlim. Fördelen att kunan göra detta kommer att visa sig nrä vi sedan skall koppla in maskinerna. Tidigare har vi "gjutit" fast kablarna, men den här gången har vi öppnat för möjligheten att byta ut eftersom tekniken utvecklar sig.

Här ser man framifrån hur sladdlådan sticker ut genom skivan. Detta kommer att underlätta när vi ska ersätta och dra in sladdar mellan de olika maskinerna.

Alla kablar skall genom skivan och dessutom skall uttagen passas in. Det kluriga blir sedan att isolera bakom, men det gör vi ovanifrån.

 
Sladdarna har dragits igenom och nu kommer det stora momentet - att få fast skivan på väggen och sladdarna på rätt ställe!
Äntligen helt på plats! Efter mycket kämpande fick vi skivan på plats. Nu ska den "bara" kläs med gips och målas - sen kan TVn monteras upp och kablarna kopplas in och filmen börja!

//ASE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar