torsdag 21 oktober 2010

Nu kommer betongen... :-)

Förberedelserna är klara. Nu väntar vi bara på betongen!
Ovan syns elkablarna som skall ansluta in i fasadmätarskået. En draggrop kommer att placeras utanför så att alla kablar kommer in ordentligt. Fasadmätarskået sitter som det låter i fasaden och är den plats där elen (och fiber) kommer in i huset. Från fasadmätarskåpet dras sedan elen till elcentralen inne i huset och sedan därifrån vidare ut i huset. Det är för att elbolagen vill kunna komma åt detta som det måste sitta utanpå.



Betongbilarna rullar in och bakom skymtar kranbilen med pumpen. Det var trångt att komma in pga en luftburen ledning för telefon. Men efter att de parkerat lite bättre så fungerade det, men det grymtades lite för att de fick göra om...

Pumpen vecklar ut sig och förbereder anslutningen till betongbilen. Betongen börjar komma!! Tjohoo!!

Först fylls voterna, de som är djupare. Samtidigt som betongen fyller upp formen så används en "vibra". Den vibrerar betongen genom att blåsa in luft och kan på så vis se till att alla hål blir fyllda. Framförallt när det är mycket armering, då kan det ibland vara svårt att helt täcka alla hål.



När sedan voterna är klara så fortsätter de med garagets platta. De fyller upp från ena hörnet och ungefär halva ytan. Plattans tjocklek skall vara 10 cm, så det är en hel del betong som skall fyllas.

Det rasslar till ganska fort och på bara någon minut har nästan halva garaget täckts. Närmast i bild kan man skymta ett rör som sticker upp i betongen. Det är till centraldammsugaren. Vi kommer att placera den i garaget och har därför lagt ner anslutningsröret under plattan för att slippa en massa genomföringar i den bärande innerväggen. Bilden till höger visar hur anslutningen till centraldammsugaren såg ut innan betongen fyllt upp. Det är det smala vita röret.

När så halva garaget är fyllt med betong så tar han fram en sloda/raka. Det är som en lång borste som han sedan jämnar av ytan med. Innan detta har han stämt av höjden med mätinstrumentet.

Se så fint det blev! Den jämna ytan närmast kameran är redan avdragen och fin. Resten av betongen fortsätter fylla upp garaget.

//ASE



1 kommentar:

  1. Så lätt det ser ut när proffs jobbar. Hoppas det inte fryser nu...

    SvaraRadera