onsdag 13 oktober 2010

Teknikens under

TV känns ju som en självklarhet idag - men vi tittar sällan så mycket. När vi nu funderar på hur vi ska få in TV i huset så inser vi att det är en hel vetenskap...

Eftersom vi bott i lägenhet tills nu så har vi inte behövt fundera på hur digitalboxar, marksändningar och IP-TV fungerar. Det har liksom bara varit att sätta in antennsladden i väggen.

Ni har vi insett att vi har några olika alternativ.
  • Fiber
  • Kopparkabel
  • Parabol
Utbudet av kanaler/teknik verkar vara ungefär detsamma men priserna för installation och abonnemangen varierar kraftigt.

Fiber kommer inte att komma till vårt område förrän om tidigast ett år. Så det alternativet är inte aktuellt just nu. Vi kommer däremot att förbereda genom att lägga ner tomrör för att möjliggöra en fiberanslutning när det väl sker. Jag skulle gissa att en anslutning till fibernätet ligger på i storleksordningen 15 000 kr.. men det återstår ju att se.

Kopparkabel in skulle kunna fungera. Då blir vi anslutna via ADSL. När vi kollade detta med Telia så fick vi beskedet att närmaste nätstation befinner sig ca 2 km bort och att vi därför bara kan ha en TV ansluten. Det känns trist i ett nytt hus... Om vi dessutom vill ansluta oss till bredband och telefon, så blir det via samma kabel. Det innebär att den totala bandbredden (säger man så?) skulle hamna på 24 MBit, vilket tydligen är lite snålt för den kombinationen (jag kan inte detta...). ADSL anslutningen kostar ungefär 10 000 kr. Så ADSL verkar inte vara den lösning vi söker...

Då finns det parabol.... Fula tefatslösningar som skall placeras på taket. Detta finns det flera olika leverantörer som levererar, men med ungefär samma resultat. En parabol kan ge fyra anslutningar. Det skulle alltså kunna innebära fyra TV apparater. Alla behöver dock ha en digitalbox ansluten och vill man ha en inspelningsbar digitalbox kräver den två anslutningar (för att kunna titta på en kanal och spela in på en annan). Men det skulle iaf kunna ge fler än en TV. Anslutningen är gratis (eftersom det finns flera leverantörer som alla vill få fler kunder...) och de flesta verkar bjuda på installationen av parabolen och indrag av kabel i huset. Vidare dragning genom väggarna fram till platsen för TV får man fixa själv, men det är ju lätt när vi själva bygger väggarna. Det som tillkommer är ju kostnaden för digitalboxarna (ca 2000 kr för en inspelningsbar och ca 500 kr för en HD box. En vanlig box bjussar de på). Men sen har vi en bindningstid på ett antal kanalpaket, mellan 24 och 36 månader. Kostnaden landar nog på ca 3-400 kr/mån. Men jag tror ändå att det lutar åt en parabol.. men oklart ännu vilken av leverantörerna som är bäst.
Breadbandet får då lösas antingen genom en ADSL lösning enbart för det (samt en telefon) eller så blir det en mobil lösning tills fiberanslutningen kommer.

Så tror vi nu.. tror vi rätt?

//ASE

6 kommentarer:

  1. Vi håller på och drar in fiber i vårt radhusområde. Det är en firma som heter Ownit, de sysslar även med andra sorters kablar.
    Jag rekommenderar att ni kollar med dem, de var MYCKET bra att ha o göra med :)
    Kul blogg, heja huset!! heja er!

    SvaraRadera
  2. Kommer det fiber om ett år så är det ju bara ta det enklaste och billigaste. Ni lär ju klara er med en tv i ett år också. Eller vara utan tv ett år kanske... Det skulle jag tycka var grymt skönt tror jag!! Men M skulle inte hålla med förstås.

    SvaraRadera
  3. Hej S!

    Vi har pratat med Ownit, men de kommer inte att komma med fiber i vårt område. Jag har haft med de att göra tidigare och tycker att de är jättebra!

    Vi kommer att få ett öppet nät, så som jag förstår det kan vi sedan välja "fritt" vilken operatör som vi vill ansluta oss till. Nätet ger tillgång till alla.

    Kul att du hittat hit!

    Bästisen,
    håller med du lite. Men Olle vill ha sporten.. och jag med lite. Tror ju fortfarande att jag kommer att vara hemma mer när jag får bo i mitt (vårt...) fina hus!!


    //ASE

    SvaraRadera
  4. Det är nog bra att få allt på en gång - så man slipper sladdar runt hela huset som vi har. Dessutom boxar både för det ena och det andra. Ser ju ut som en maskinpark i miniformat med alla små lådor...

    SvaraRadera
  5. Tjena
    Om det är TV ni vill ha och att det kanske räcker på ett ställe. Kan en box för marknätet och en inomhusantenn vara nåt?
    /R

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym!
    Vi vill nog ha TV på flera ställen, det är haken. Men jag ska absolut kolla upp möjlighet till antenn!
    //ASE

    SvaraRadera